Att surfa på mobilen

För bara några år sedan så var det mest en fantasi att kunna använda sin mobiltelefon som webbläsare. De tidiga försöken, så som WAP, fick aldrig något egentligen genomslag. Kanske berodde det på att tekniken i sig var begränsande, eller på att det först på senare tid har blivit ekonomiskt hållbart med data i mobilen. Vad det nu kan tänkas bero på så är mobiltelefoner och surfplattor nu mera en oundviklig del av internet. Enligt statistik från Google så genomförs ungefär 70% av alla inledande webbsökningar på en mobil plattform. Det verkar som att folk oftast slösurfar med mobiltelefonen för att sedan göra själva arbetet på datorn.

Detta innebär även att mobiltelefoner och surfplattor är en marknad som helt enkelt inte går att undvika. Tänk bara vilka stora förluster i omsättning som kan uppstå om det visar sig att mer än hälften av ens besökare använder en mobiltelefon, samtidigt som hemsidan är helt obrukbar för dem. Vi har tidigare diskuterat responsiv design. Att se till att man har tillämpat sådan är ett stort steg mot att faktiskt göra den egna sidan användbar på de flesta plattformar. Men det finns även andra saker att hålla i åtanke.

Som exempel kan nämnas betalningslösningar. Det är inte säkert att den lösning som man har valt att använda är anpassad för mobila enheter. Och då spelar det ingen roll hur responsiv hemsidan är. Turligt nog har de flesta vanliga betalningslösningarna för e-handel stöd för mobiltelefoner och surfplattor. Värda att nämnas är PayPal, Klarna och Payson vilka samtliga verkar sträva efter brett stöd. Däremot är det inte alltid säkert att alla funktioner är helt kompatibla. Förlitar man sig mycket på JavaScript för att, exempelvis, dynamiskt anpassa kundvagnen är risken stor att man tappar funktionalitet på vissa plattformar.

Finns det några magiska knep för att få brett stöd? Egentligen inte. Vad väldigt många väljer att göra är att helt enkelt ha en särskild sida för mobila enheter. På den sidan finns då endast de mest grundläggande funktionera, vilket ibland innebär att det inte går att göra så mycket mer än att läsa. Samtidigt som det är en bra lösning för att säkerställa att så många som möjligt kan ta del av innehållet, så skapar det även indirekt ett krav på att besökarna flyttar över till en dator om de vill använda någon av tjänsterna.

Vad man får göra är att noggrant kontrollera de lösningar som man använder på sin hemsida. Har någon dåligt mobilstöd? Överväg att ersätta den med en motsvarande tjänst. Om det inte är möjligt. Fundera på att exkludera tjänsten från mobilsidan, och använd en ersättningstjänst endast för mobila användare eller föreslå att de besöker sidan på en dator istället.